Hatur nuhun kana semikonduktor, struktur industri parantos robih. Hayu urang manggihan naha struktur industri geus robah kusabab semikonduktor.


Ngaliwatan sababaraha dekade kaliwat, dunya geus Nyanghareupan parobahan rongkah, sarta di puseur ieu geus ngembangkeun gancang tina téhnologi informasi jeung komunikasi. Inpormasi anu sumebar di ditu di dunya analog disimpen dina hiji transistor, hiji chip, sareng hiji mesin salaku inpormasi binér 0 sareng 1.

Hatur nuhun kana kamajuan téhnologis, komunikasi bébas antara mesin geus jadi mungkin, sarta kami geus diasupkeun jaman dimana paling isu genah bisa gampang direngsekeun. Sareng ayeuna, di dunya online sareng digital ieu, industri jasa berbasis software ngembang pesat di tengah popularitas sensasional sareng paménta anu ageung. Naon awal revolusi dasar anu nyiptakeun kaayaan dimana pola paripolah jalma sareng struktur industri robah? Ieu mangrupikeun pamekaran semikonduktor sareng awal industri semikonduktor.

Janten, naon anu dilakukeun ku semikonduktor, sareng kumaha éta nyimpen sareng ngatur inpormasi? Semikonduktor sacara harfiah hartosna bahan anu satengah konduktor sareng satengah insulator (bahan anu teu ngalirkeun arus). Kecap 'satengah', anu penting di dieu, hartosna tiasa janten konduktor atanapi insulator gumantung kana waktosna. Sareng urang tiasa ngontrol sipat listrik semikonduktor ieu ku cara ngarobih kaayaan éksternal sapertos cahaya, panas, tegangan, sareng arus. Pikeun ngajelaskeun sacara gampang ngaliwatan analogi, téori éléktromagnétisme klasik parantos diadegkeun sacara sampurna ku fisikawan anu namina 『James Clerk Maxwell』 bahkan sateuacan pamekaran semikonduktor. Umat ​​​​manusa teu ngagaduhan masalah nyiptakeun kapal (kapasitor sareng gulungan) anu ngandung énergi éléktromagnétik. Nanging, teu aya téknologi pikeun nyiptakeun sareng ngoperasikeun klep anu ngahubungkeun mangkok ka silih sareng ngatur gerak énergi antara aranjeunna. Kantun nempatkeun, semikonduktor hartina wadah kalawan klep atawa keran. Aya seueur jinis semikonduktor, sareng unggal semikonduktor ngatur pambukaan sareng nutup klep ngaliwatan parobahan tegangan anu diterapkeun ka dirina, parobahan inténsitas cahaya, sareng parobihan suhu. Salian tipe stimulus eta responds kana, éta ogé ngabogaan terminal ngaliwatan nu ayeuna ngalir. Aya ogé béda gumantung kana sabaraha aya. Salaku conto wawakil, abdi hoyong ngenalkeun dua alat semikonduktor pangbasajanna. A dioda boga klep sarta dua terminal, sarta gumantung kana parobahan tegangan, éta bisa ngidinan arus ti hiji sisi ngalir ka sisi séjén atawa nyegah eta tina ngalir pisan. Transistor ngagaduhan tilu terminal, sareng fungsina nyaéta ngabagi arus anu ngalir tina hiji terminal sareng ngirimkeunana ka dua terminal sésana dina rasio anu khusus dumasar kana parobahan tegangan.

Sajauh ieu kuring parantos masihan katerangan ringkes ngeunaan fungsi semikonduktor. Pikeun nyimpulkeun sakali deui, semikonduktor mangrupikeun alat anu ngagaduhan fungsi pikeun nyimpen, mindahkeun, sareng ngamanipulasi énergi éléktromagnétik sareng inpormasi. Janten, naon anu nyababkeun kamekaran industri éléktronika, kalebet industri semikonduktor, saatos pamekaran alat semikonduktor sareng revolusi IT ayeuna? Ieu keusik nu mindeng disebut kado ti Allah di industri, boasts jumlah kadua paling ngaleuyah dina beungeut bumi, sarta éta correspondingly langkung mirah. Identitas pasir nyaéta silikon dioksidasi, sareng silikon aya di tengah-tengah unsur grup 4 dina tabel périodik unsur, sahingga unsur éta nyayogikeun fungsi semikonduktor anu paling saé antara konduktor sareng insulator. Hatur nuhun kana kaunggulan sareng kamungkinan bahan anu murah sareng seueur ieu, panalungtikan ngeunaan alat semikonduktor dilaksanakeun di Nokia Bell Labs. Saprak ngembangkeun Transistor Bipolar Junction di Nokia Bell Labs, ngembangkeun Field Effect Transistor geus aktip dilaksanakeun utamana di Amérika Serikat. Sacara krusial, titik balik utama sareng batu loncatan dihontal ngaliwatan Sirkuit Terpadu anu dikembangkeun ku 『Jack Kilby』 sareng 『Robert Norton Noyce』. Kamekaran sirkuit terpadu kacida pangaruhna nepi ka meunang Hadiah Nobel dina Fisika sanajan lain widang fisika murni. Upami urang ngajelaskeun kakuatan sirkuit terpadu kalayan conto anu gampang anu tiasa ditingali di sabudeureun urang, urang tiasa ningali conto radio anu didamel nganggo patri anu gampang diaksés salami sakola. Pikeun ngadamel radio ieu, anu anjeun kedah laksanakeun nyaéta nyolokkeun sadaya elemen kana papan kalayan leres teras sambungkeun kana unggal papan ku cara patri. Alesanna nyaéta jalur anu tiasa ngalir ayeuna parantos dirarancang sareng dicap dina papan. Sakali desain geus dirancang pikeun nyocogkeun ka tujuan nu dipikahoyong, produksi masal bisa di ongkos pisan low saukur ku sababaraha kali nyitak desain dina papan saolah-olah ukiran hiji ukiran atawa nerapkeun cet. Nanging, anu langkung héran di dieu nyaéta yén puluhan rébu transistor ayeuna dihubungkeun dina sirkuit terpadu dina hiji chip, sareng aranjeunna sadayana beroperasi leres sakaligus. Sanaos metode produksina heran gampang sareng murah.

Di Koréa waé, seueur perusahaan éléktronik semikonduktor, kalebet Samsung, LG, sareng Hynix, parantos ngahontal produk anu luar biasa, penjualan, sareng kamajuan téknologi dina sababaraha dekade katukang. Dina skala global, perusahaan sapertos Intel, Fairchild, Texas Instruments, Qualcomm, sareng seueur perusahaan éléktronik anu sanés di Silicon Valley parantos ngarobih dunya. Naha sanés semikonduktor, anu nyiptakeun jaman énggal sareng nyababkeun révolusi ékonomi ku cara ngatur aliran éléktron anu teu katingali, gaya anu paling kuat sareng pangleutikna anu ngarobih dunya?